Thursday, April 14, 2011

perasan atau kenyataan?

salam alaikkk..

Saya tak tahu sejauh mana kebenaran ini, tapi ada dalam kalangan sahabat2 terutamanya lelaki, mengatakan "syarah, sice you pakai braces, muka you naik seri.. makin lawa, makin hot". kalau anda (perempuan diluar sana), surely banggakan? but for me honestly saya rasa geli.

In the first place, what are you trying to say? second, kalau ya saya lawa, alhamdulillah, but seriously i don't think soooo. eye bag besar gila kalah mata panda, lawa hape mende nye. third, hot celah mana? pakai jubah weyhh bukan tayang apa2 pun yang nak dikatakan hot. forth, kalau ya pun saya lawa, tak perlu puji direct ya. sebab saya sudah biasa dididik oleh ibubapa yang jarang memuji anak2nya (it doesnt mean kurang kasih sayang ke apa ke) so bila orang puji, saya rasa "eee pahal ni" rasa naik segala bulu roma + emosi tak pasal2. itu tidak bermakna saya tidak normal/ lesbian. tetapi bimbang jika pujian itu melemahkan pihak yang memuji. dan saya rasa macam diperli (mungkin mereka yang memuji tidak berniat begitu) dan yang paling saya takut9 pujian itu bisa melemahkan iman saya -,-'

bukan lelaki sahaja harus menundukkan pandangan, wanita juga perlu. wanita juga perlu mengelakkan dirinya menjadi perhatian

Saya rasa jika perkara ini berterusan, saya rasa i need to put on the niqab/ purdah untuk mengelakkan fitnah dan zina mata terutamanya bagi kaum adam. sebab saya ni seorang yang peramah, saya the only girl dalam kelas yang berani bersuara tak kira presentation/ discussion. dan saya mendapati n even kawan2 perempuan juga mendapati, rakan2 lelaki suka melihat melihat wajah saya dalam jangka masa panjang maksudnya tengok2 lama2. lagi2 part gigi. ok no doubt, braces memang menarik perhatian.

In the 1st place, saya bukan pakai braces untuk populariti (tapi untuk betulkan position gigi) dan bukannya inginkan perhatian. kerana saya tahu perhatian itu boleh menjadi fitnah. bak kata pepatah melayu "dari mata turun ke hati" haaaaa itu yang saya takut, mengikut apa yang saya pelajari sebelum ini, jikalau seseorang wanita berada di dalam situasi begini WAJIB BAGINYA MENJAUHI/ MENANGANI FITNAH INI.

so sekarang ni, the only solution are cabut braces atau MEMAKAI PURDAH. tapi saya tak pasti lelaki suka tengok part mana. apa2 pun, mana ada lelaki yang tidak tertarik dengan wanita kan. tapi saya memang tak boleh buka braces sekarang sebab gap antara 4 gigi yang dicabut sebelum ni masih belum ditutupi. kalau cabut gigi, gongak lah saya ;(

ini lah sebaik2 solusi. mengapa tidakkan? alhamdulillah KUIS membenarkan pelajar memakai purdah :)
insyaAllah suatu hari nanti saya akan maju selangkah menuju redha Allah. doakan saya..
*gambar ini menunjukkan purdah tidak menghalang kita untuk berkomunikasi sekaligus berjaya!

              Post ini BUKAN cuba untuk mengatakan yang SAYA LAWA YA PAKCIK MAKCIK. tapi saya cuba untuk mencari solusi untuk menjauhi fitnah. mungkin anda tak rasa apa yang saya rasa.apa2 pun, tepuk dada tanya iman. saya sedaya upaya mahu menjaga iman saya dan iman orang di sekeliling saya juga ;)

 saya mahu kesudahan seperti ini. in order mahukan yang terbaik, kita harus menjadi yang TERBAIK! 
semoga saya tegar dalam jalanNya.

the conclusion are,
wanita merupakan fitnah yang jelas didunia ini.

jazakillah ;)

6 comments:

Faez Luqman said...

euwww......perasan adalah...hahahhaa

Syarah said...

errrr tampar kang faez ni. nampak sangat tak baca habis entry ni. -,-'

Anonymous said...

salam aisyah...ana pun pernah rasa macam ni...sampai umi ana suruh ana pakai niqab...sekali tengok memang nampak macam kita ni perasan sangat..walaupun kita tidak lawa/ jelita macam wanita arab..tapi ini lah realiti kita kena pandang ke hadapan, kena lihat kesannya..hmm syaitan tu sentiasa ada, jadi kita perlu berhati2..semoga kita ditabhatkan hati.. salam dari bumi anbiya'(husnamaarof)

Syarah said...

alhamdulillah. ada jugak orang yang memahami isi hati kita. una, sekarang kita faham apa yang awak maksudkan dulu. seriously i didnt IM SOO BEAUTIFUL + PERFECT kan, kita bukan perasan. tapi rasa macam i wanna protect myself drpd tatapan umum ;( aminn doakan kita. i miss you a lot! syukran di atas kata2 semangat

IB Andalas :) said...

syarah,mata lelaki memang macam tu..
lecturer amal yang pakai tudung labuh pun penah cite,even though dia pakai jubah hitam,tapi ade jugak suare2 sumbang lelaki yang tegur dia kat tepi jalan...tu yang pakai jubah...kalau perempuan zaman sekarang ni yang pakai baju fit,lagila kena kacau kan?

Syarah said...

tu la. kalau nak diikutkan critical condition kaum adam zaman sekarang. memang dah lama semua kaum hawa kena pakai purdah. tapi im not ready yet. parent syarah support je syarah pki purdah. tapi syarah sendiri tak pasti adakah benar2 wajib keatas syarah utk pakai purdah demi jauhi zina dan fitnah. ke syarah perasan je dorang pandang. masalahnya depa pandang lain macam. kalau ikutkan, lagi tutup lagi orang tak pandang kan. pelikkkk. adoi