Wednesday, July 14, 2010

Pendengaran bukan segala galanya

            Ceritanya begini, last few weeks my family and i went to penang. To attend my bro punya hari anugerah kecemerlangan. huhu. every year memang dia dapat. dah muak actually. tapi oleh kerana tahun ni dia dapat anugerah kat sekolah lain, SMK Pendidikan Khas Wilayah Persekutuan Pulau Pinang. Walaupun sekolah tu jauh, but my parent still spend time ambil anugerah dia. Ini kerana dia anak istimewa so kena lah treat dengan begitu istimewa juga.

            The things that i want to share when i was there are 1st, walaupun mereka (students/ budak2 OKU) tapi mereka sangat berdikari, berkarisma. kenapa? kerana mereka sekolah pendidikan khas sahaja yang ada budak umur 6 tahun dan ke atas yang duduk asrama even boleh survive dan jaga diri (seawal tadika? gempak kan). my lil bro pun duduk hostel seawal 9 tahun. budak2 normal tak ada pun kan? 2nd, mereka sangat polite compare with budak2 SMK yg NORMAL! Apabila pelajar bertembung dengan ibu bapa, mereka akan berhenti tunduk dan bagi salam (yang muslim). furthermore, pakaian mereka sangat kemas. tak ada pun SELUAR CIKANG yang menyakitkan mata (macam rempit, machaa!)
              Jangan surprise, even dorang ni deaf, telinga je prob, mulut boleh guna cuma tak berbutir la. at least mereka ada budi bahasa dengan memberi salam dan itu sudah membuktikan attitude mereka, cuba pegi sekolah2 biasa, memang haram la SEMUA nak bagi salam. bukan tak ada tapi jumlahnya SEDIKIT, tu pun pelajar2 yang kelas pandai kerana mentaliti yang jauh berbeza (setuju bukan, ini REALITI). so, jangan pandang rendah kat budak2 OKU ni. hello i tell u olllss muka depa 1000 kali ganda lagi bersih daripada budak2 tepi jalan yang normal tu. tak caye, tengok pic bawah ni ;

 
Allah menjanjikan syurga bagi mereka, sebab tu lah muka mereka ada Nur.
my bro yang pakai t-shirt at the center =)
        
            Lagi satu perkara i would like to share is, sekali sekala apa kata kalau kita muhasabah diri. pernah tak kita bersyukur dengan kurniaan Allah? pernah tak kita hargai orang yang melahirkan kita dan menjaga kita? pernah terdetik tak dalam hati kita "eee jijik je dengan orang ni" apabila orang kurang upaya menyapa kita? maybe we sholud listen to this video. then we will know the answer,and will realise yang kita ni begitu kerdil, hanya lah manusia biasa. kadang kala begitu alpa dengan keasyikkan dunia. tu lagu performance koir form 5, mereka tak nyanyi tapi translate into bahasa isyarat. tapi sangat terharu (sebab i knew bahasa isyarat). cuba pejam mata sambil dengar lagu ni dan hayati, seolah olah kita berada di tempat mereka. (lagu ni cilok kat youtube, sorry sebab real persembahan lupa nak record)
 
Meraka yang perform turut mengalirkan air mata apabila melihat VIP, ibu bapa dan guru2 mengalirkan air mata.
ya Allah pelihara lah mereka dunia dan akhirat. amin!
 




the moral of the story is :
Jangan pandang dekat orang yang mempunyai LEBIH kerana we will lose our syukur, tetapi pandang lah dekat orang yang mempunyai SEDIKIT kerana kita akan sentiasa muhasabah, we will always remember Him and will always pray for his forgiveness, InsyaAllah.

4 comments:

Izzatil_Arshad said...

aisyah, u are a wonderful sister. terharu akak baca dik. and i'm sure enough that your lil bro also proud to have you as her sister =) -kak ijat, B8 hira'ian-

Syarah said...

hehe, sure lah im proud.
thanx kak izat :)

Anonymous said...

ni ke ali? dulu jumpa masing2 kecik aje. dah lama tak jumpa kaurang semua. masyaAllah dah besar dah. semoga dia membesar dengan sihat dan menjadi org yg b'guna. kirim salam dia. untie zai

Syarah said...

haah. untie zai kantin sekolah ke ni? huhu. lama dah tak nmpk untie :) hihi. haah, dia kat penang sekarang. mmg dah besar dah masing2. saya pun dah besar :) keatas, ketepi tu sikit je. hee