Tuesday, July 27, 2010

pendakap besi :)

              
           Sekarang ni pendakap gigi or more familiar bracess already become a trend. i wonder why. apa lah yang gah sangat pakai bracess. aku tak rasa apa2 pun. since pakai bracess, many people ask me "best tak pakai bracess, sakit tak? style gile lah" ayoyo kenapa lah fikir one side je? cuba anda pakai then you will know how hurt i am. wuu. 1st kena pantang tak boleh makan ayam sangat, daging jangan cakap la,, say bubye for 3 4 years. wuuu tak kira, raya ni WAJIB makan daging. liat pun liat lah. raya ku tidak sempurna tanpa rendang daging. cewahh padahal belum puasa lagi ;D

            Besides, banyak gila alat2 and procedur nak bersihkan besi tu. ada yang boleh buka (senang la nk basuh) tapi yang susah apabila besi tu tak boleh dibuka, so kena lah guna berus very the kecik one. tension tau pakai bracess ni, earlier on besi dia mencucuk2 kat daging seluruh mulut, habis melecet. minum air kosong pun pedih. cause mulut kita tak use lagi dengan besi tu. darah tu jangan cakap, dah macam santapan harian. erkk (gelikan?) haha. lagi ape ek, hmm yang paling tak tahan apabila doktor ketatkan getah n besi. omg! rasa sampai urat kepala. sebab nak gerakkan gigi. huhu. alhamdulillah masa nak pakai bracess tu just cabut 4 gigi (kesian dia, kena buang) huhu. so banyak space lah untuk gerakkan gigi.

 procedur pertama : buat mould (rasa macam kena sumbat seguni chewing gum)

             Ok bercakap pasal cabut gigi, i have an experience and i would to share, masa mula2 cabut gigi tu cabut 2 dulu cause tak boleh more than 2 takut susah nak makan. senang kata nak mati ke cabut sekali 4? huhu. cabut 2 dulu pun rasa nak nazak. masa cabut mula2, doctor baru yang incharge patient yang bernama aisyah basirah. hehe. masa nak suntik tu (4 suntikan utk 1 gigi, sumpah sakit weyh!) dia macam tergetar2. macam tak confidence nak buat. huhu. tapi pasrah la, malas nak minta doktor yang lagi 1 tu buat, coz kalau nak tunggu dia buat pukul 5 petang belum tentu dia treat pun. then doktor yang baru ni, main suntik je. mula2 dia kata rasa macam jatuh kat padang je. tupp die suntik gila laju then tupp tolak ubat, dalam hati berkata "tak de kasar n kuat lagi ke? aku ni manusia weyhhh sedapppp sgt kau buat ,mcm tu" pastu dia cabut lah gigi tu guna ape entah tapi besar lah. then tetibe aku menangis. huhu. serius tak sangka plak nangis. ingat kan sek ren dulu je nangis. then doktor tu tanya, "why are you crying is it hurt?" then i answered, "very hurt doctor!" then nurse ada 4 orang kat tepi tu tergelak2. haha. cause kaki aku dah naik2 menahan sakit.


    procedur 2
                   
   procedur 3
             
             Masa cabutan pertama, semua ok. tapi alkisah bermula masa cabutan gigi yang kedua. kali ni doktor baru tu tersalah skill lah kot. ada injured. bleeding gile teruk sampai kena kat kemeja dia. dia cabut half gigi je. kira tak cabut akar gigi lah. time tu memang sakit gile, ngilu weyhh then doctor tu asyik minta maaf je. die cuak my ortho doctor (dr pakar bracess) marah kalau dia tahu patient dia jadi mangsa doktor baru. then cepat2 dia panggil doktor yang lebih pengalaman tu. i think, im the one patient yang paling lama kat situ. coz datang pagi, pukul 4 tak balik2 lagi. cuba bayang macam mana huru hara masa tu. masa kena treat dengan doktor yang lagi satu ni, kena suntik lagi. makk aiiii im dead! -.- then time tu aku dah separa sedar. kena ubat tidur kot. yang pasti kat keliling aku ada banyak gila nurse. nurse laki pun turut menyemak. errr tak sukanya. nasib baik tak buka tudung. sebab mula2 tu doktor ada suruh buka tudung. sebab darah meleleh2. mestilah tak nak buka, "dosa lah doktor!" :) then dia korek2 daging gigi aku yang injured tu macam korek tanah. huhu. last2 tak boleh jugak korek akar tu. then dia kata dia fed up kena pergi x-ray then buat appointment dengan pakar mulut. whatthefishhhhh grrr. then dengan tak puas hati, cepat2 ngadu kat Dr Loke, my ortho doctor. then dia sruh PA dia settlekan segala. thanks god dapat doktor yang b'tanggung jawab macam dia.


 time ni dah sakit gila. pasrah la apa nak jadi. muka pucat gila, bibir bengkak. nak cakap pun tak boleh. sampai hati doktor tu jadikan aku bahan uji kaji dia :(

 ni gigi pertama yang berjaya di cabut, panjang gila gilakan! padahal upper 5 belah kiri. kira bukan gigi taring lah.

                     sekarang ni doktor kata "gigi dah banyak bergerak, ada lah 1 2 gigi yang degil tak nak gerak. huhu. dun worry, tolak tambah darab bahagi, lagi 2 or 3 tahun u kena pakai bracess". makk aii  cepatnyeee -.0 dah lama2 pakai bracess baru use to it. kalau tak, masa mula2 tu, pedih gila. tak selesa, cakap pun ala2 mat salleh :) besides, dah lama2 ni baru lah doctor n nurse become soooo friendly. kalau tak,, sombong nye tahap dewa. dorang menjadi baik kerana kalau mereka marah2 my parent akan sound balik and tak kan bayar 1 sen pun masa appointment. dah la selalu treat lambat (not only me, ali and kakak aimi pun dia treat lambat) yoyo'o je "aisyah, your next oppt will be on bla2 at 8.30 am" agak2 kalau aku tidur, boleh mimpi 1 round baru nama dipanggil. ok tu jelah yang nak di share dek kerana lately ramai sangat jakun dengan bracess.
SO ADAKAH ANDA MASIH MAHU MENGEJAR NGEJAR TREND DENGAN MEMAKAI BRACESS? BERSYUKURLAH DENGAN KURNIAAN ALLAH YANG SEDIA YANG SEMPURNA ITU :)
gambar lengkap bersama bracess will update soon :) tak ada yang jelas lah (malas nak mencapap muka yang tidak seberapa ini)


jumpa next entry.
salam alaik.

No comments: