Friday, October 8, 2010

Muhasabah part 1.

Assalamualaikum..

            Alhamdulillah saya masih diberi peluang untuk bernafas. Entry kali ini, saya nak bercakap tentang HIJRAH.  Dimulakan dengan berita gembira. Minggu lepas jumpa dengan Qaliesya & Aqiel. 'Damn happy i tell you, i love kids' sebab tu happy macam nak gila. Berita tak gembira pula, mak uda punya '8 and a half month baby boy' dalam kandungan meninggal dunia akibat terjerat tali pusat. Sedih pula rasa. Dah siap - siap plan raya tahun depan nak main dengan dia. tapi Allah itu Maha Besar. Moga Allah kurniakan mak uda & pak uda zuriat yang lebih soleh solehah kelak.
                                                                                                              Aqiel & Qaliesya 

 
   gambar pinjam dari blog kak zafira (my cousin)
takziah buat Pak uda's family.
dan semoga musibah ini menyedarkan kita (semua) akan kekuasaan Allah.

             Lupa kan pasal berita gembira. Lets talk about the DEATH atau MATI (sebab hari2 asyik gembira kan). jom kita muhasabah sikit. wuu. 'sounds scary right'. Bila cakap tentang mati, sudah tentu kita akan terfikir "adakah kita (saya terutamanya) sudah bersedia?" Kalau tak rasa apa - apa tu, hmm innalillahiwainnailaihirajiun. 'something wrong' dengan iman kita, tepuk dada tanya iman masing - masing. Mungkin iman kita longgar atau sebagainya. Ok tak dinafikan memang ada timbul rasa nak bertaubat dalam diri ni (nak perli, perli lah. tak kisah pun). Kemudian tertanya tanya, "kenapa sekarang punya sahsiah tak macam masa kat Hira' dulu? Kenapa tak istiqamah? Kenapa lalai sangat? kenapa tak bijak pilih kawan? kenapa kenapa kenapa?" 

           Tidak disangkal, memang banyak dah buat dosa (semua orang tak lari dari melakukan dosa) secara sedar & tak sedar. Lahaulawala kuwwata illabillah -.- semoga bisa menuju redhaMu. Dah besar - besar ni baru rasa nak 'do something on it'. Tak kan nak terus macam ni. Perjalanan hidup masih panjang. Macam mana nak menuju kejayaan kalau tak berubah. Kejayaan yang menuju redha Allah itu yang abadi. Hari makin hari, usia makin meninggi, kubur dah kata mari, kiamat menanti. "Tak rasa takut ke nak jawab apa kat akhirat nanti?" OK JOM BERHIJRAH! masih belum terlambat. insyaAllah. kita beruntung jika kita menguasai agama (Islam), kerana secara tak langsung kita menguasai semua aspek kerana ISLAM ITU BERSIFAT MENYULURUH. bak kata ahijrah itu mengambil masa, jangan lakukan kerana desakan. tetapi lakukannya Lillahitaala"

moral of the story,
"SEMBAHYANG lah kamu sebelum kamu di sembahyangKAN, tutup lah AURAT kamu sebelum aurat kamu ditutupKAN, buat lah apa sahaja yang tidak bercanggah dengan syara' sebelum amalam kita di persoalkan kelak".


wallahua'lam. jazakillah

No comments: