Sunday, January 2, 2011

hidup baru & azam baru

Salam. 
Bismillahirrahmanir rahim..

            1st of all maaf lama tak update, wireless kat KUIS ni sangat lah LAJU. hihi. tapi bagus jugak,, tak yah online selalu. boleh fokus belajar. huhu

bukti meja org kuat study. ahaks! GREEN itu pembangkit semangat belajar! :)


           Sejak masuk KUIS ni tak tau nak cakap macam mana. tapi yang pasti aku telah temui jalan yang pernah ku tinggalkan dahulu iaitu jalan menuju Allah. lebih tenang berbanding dulu. alhamdulilah summal hamdulillah summal hamdulillah akhirnya dapat jugak transform kembali selepas melalui fasa2 duniawi yang begitu sukar & mencabar. yang penting aku ingin sentiasa MUHASABAH, MUHAJADAH & ISTIQAMAH. doakan. semoga kita sentiasa di bawah naunganNya.

         Selain daripada itu, sejak masuk KUIS ni memikiran lebih terbuka dimana classmates, roomates n anak2 usrahh terdiri daripada pelbagai negeri pelbagai budaya dll. which suhaina from sarawak, dina from labuan, anugerah from sabah, zainura from seremban dll. so dapat belajar macam2 bahasa & budaya. n ade yg kata "aisyah,, kau sabah juga ka??" agak geram la kan bila dengan. huhu. AKU PURE SELANGOR KOT. hmm adakah pengaruh budak2 sabah SMKSA begitu kuat? mesti lah tak! i learned it from adzmir, dina & dina (classmates) selain tu ambo belajar kecek kelate n ganu. very interesting i tell u. hihi. n lagi best bila dapat roomate yg peramah, open minded. yg bestnye, bila dia tengah semangat bersembang mmg keluar hantu nogori dia. mak aiii togoliat lidah den..pokat lidah nogori nyo. hihi. so best la.. lebih happening. btw, since msuk kuis. my arabic getting better! huhu. hamdallah. ingatlah balik fe'lu2 arab yg dolu2 belajar. hihi


Dina - Aisyah - Suhaina




besfriend forever :)
DIA meets DBA ;D

              Disebalik kegembiraan ada terkilannya sebab terpaksa meninggalkan niat utk dapatkan segulung ijazah architecture. ramai yang tak puas hati,,n tanya "nape tetiba decide nak tukar kuis, nape tak msuk je UIA/ UITM. IPTA kan bagus.. murah blablabla..." kekadang sampai naik angin dibuatnya. sebab mereka yg bertanya tu seolah2 tidak memikirkan kesannya 2 3 lapis. ni masa depan aku, hidup aku, sudah tentu aku fikir 3 4 5 kali dalamnya. aku memilih kuis sebab bi'ah nya soleh (SERIUS CAKAP BI'AH DI KUIS LEBIH BAIK BERBANDING UIA) nak tau? datang lah sendiri. tak dinafikan ada yg tak soleh tapi peratusnya rendah insyaAllah. utk menuju redha Allah, kita harus kuatkan aqidah & keimanan kita dulu. bagaimana nk istiqamah, muhasabah & mujahadah jika persekitaran kurang soleh?? iyerrrr mmg tak mustahil tapi BUKAN MUDAH! kenapa nk sibuk2 cari jalan mudah jika dah ada didepan mata untuk menuju jalan yang mudah dimana ada bi'ah yg soleh yang memudahkan proses perubahan kita? 

yang mana satu pilihan anda? Islam lah sebaik2 rujukan!

            Belajar dimana2 pun sama. yang penting adakah kita menuju redha Allah ataupun tidak. memandangkan umi abi kurang berkat, so aku pun follow jelah masuk KUIS. redha Allah bermula dari redha ibu bapa! ingat ya aisyah! so i choose ACCOUNTING walaupun dari kecik minat gila nak mampus dengan ARCHITECTURE :( huhu. agak jenuh la buat istikharah supaya Allah bagi petunjuk. tai hati tetap tak senang. tetap nak tetap dengan architecture.. tapi bila fikir balik. "kalau aku dapat segulung ijazah architecure, apa yg aku boleh sumbang utk islam?" sekali pikir, "ok aisyah,, kau boleh buat masjid lawa2 kat Malaysia supaya umat Islam kat malaysia solat kat situ, kau dapat pahala" tapi pikir 2 3 kali "buat apa, nanti masjid tu jadi 'hiasan' bukan pelaburan yg berkesan dunia akhirat pun. sdgkn skrg byk masjid yg dibina atas dasar tersebut. nanti membazir duit rakyat je. dah la nk buat masjid berteknologi (ecece) kosnya tinggi melangit. klu pemimpin kita faham Islam tak pelah jugak,, ni tidakk" so konklusinya  macam kurang sumbangannya untuk Islam berbanding akaun. so kita merancang Allah mentukan. aminn. eventhough nama KUIS tak pernah keluar dalam bayangan tapi redha kan sahaja mengikut kehendak ibu bapa dan mngkin itu yang terbaik utk kita juga.

btw, lately selalu rindu dekat anis :( dia bukan nak call. tapi terharu masa abi hantar g klinik haritu cz demam then anis urutkan, dia bisik "atah balik lah rumah,, kita boleh bertarung!" hihi. nasib baik adik aku. hee. boleh aku picit2 sesuka hati.

 
 owh i miss you my budak..


               Byk sebenarnya dalam otak ni, tapi semak fikir pasal mid term lagi 3 hari -.-' plus penat baru balik dr nuqaba' training punya kursus (training utk naqibah usrah). so doakan mid term aisyah. hopefully boleh banggakan umi abi. semoga redha Allah sentiasa bersama kita.

jazakillah..


No comments: