Monday, March 21, 2011

erti disebalik Muslimah's Fashion. apa perlu ada?

salam alaik. bismillah, alhamdulillah 'ala kulli hal.

                   Hajat utk bisnes jubah masa sem lepas tidak kesampaian kerana terlalu busy utk menyuaikan diri di KUIS. insyaAllah next sem, depends pada schedule. last sem pun agak busy. actually by doing jubah's business, i can spread my dakwah. sebab saya lihat di KUIS, peraturan berpakaian semakin ketat (pakaian yang menutup aurat sahaja!) saya percaya medan fashion boleh menjadi medan dakwah bagi saya! so saya boleh offer kawan2 jubah yang cantik ,MENUTUP AURAT, mudah dan flexible (klu bgn lambat ke kelas, boleh sarung je!) huhu. slowly boleh la tarbiyyah dan rasional kan kawan2 yang baru nak mengenali erti kata Islam yang sebanar. ini lah tugas naqibah, naqibah juga perlu ada strategi dalam berdakwah. so ini lah strategi saya untuk terus dekat dengan mad'u. jadi naqibah je pun busy tau. kena improve diri dari masa ke semasa dan kena prepare dengan segala ilmu sebelum menyampaikan apa2, agar ia menjadi hujah yang sahih. bukan main cakap je masa usrah tu thats why la i said i've no time to do business. kalau ikut kan my dad he wont allow me. he said, "i can support you totally". but im very indie type. i dont like to say "umi/ abi, i want some money" and dia takut i cant focus on my studies. kalau bisnes, atleast i have my OWN money. so i can spend like my own! hehe. apa2 pun study is my priority :) 

             By the way, i have my very own taste dalam memilih jubah. i wanna it to be my very own TRADEMARK also. saya suka jubah yang sesuai dengan bentuk badan, it doesnt mean perlu ada cutting dekat baju tu tapi tak nak jubah yang gelebeh2, nanti susah nak ke hulu ke hilir. nak drive pun susah, selain tu, colour dan corak yang menarik dan lain daripada yang lain,  coz usually my jubahsss is quiet difficult to be find. usually it comes from other country (syria, jordan dll) sekarang dah jarang pakai dress coz malas nak pakai berlapis2 (inner/ cardigan + dress). tapi dress yang agak memenuhi wardrobe ni saya pakai lah jugak (dolu2 punya koleksi. huhu). sekali sekala nak melaram tu boleh lah. tapi bukan selalu. below are my choices for class attire / usrah attire/ d whole day attire dll. casual je coz it's made up from COTTON 100%. so sesuai utk cuaca dekat M'sia yang sangat sejuk! 


sekali sekala nak melaram macam ni boleh la kot. kalau ada function mungkin akan pakai jubah camni. tapi bukan dengan tudung diatas yang totally OUT from muslimah's list! tolong jangan nak tipu. nak kata tu style tudung muslimah bagai. dada tu bukan aurat? out ok OUT! ok emo plak aku -.-'





jubah kat atas ni semua unik kan! jarang nak jumpa. harga pun JARANG jugak :D  100% kain cotton (sejuk) design lawa, tak jarang. yang paling best susah nak jumpa orang yang pakai jubah yg sama macam kita punya kat atas ni. ngeh3 ;)

dua2 ni sesuai untuk pergi pantai/ muslimah's beach party. 


ok, kat bawah ni my favourite ever! sgt stylo. sangat plexible, senang nak pakai & buka. kain dia macam COAT, agak panas tapi style! boleh pakai dengan jeans (macam minah arab)
winkwinkwink -.*


 

arghhh so cairrrrr. sekarang masih mengumpul jubah2 seperti ini. hoho. this is sooo me! gimme some money pleaseeeee.


worse comes towards let me be the muslimah's fashion icon thats follow 100% syara'. hmm why not kan. dah tu semua yang label diri tu muslimah fesyen tu hampehh. btw during my last sem, waheeda n akil haiy ada datang ke KUIS, i think waheeda punya transformasi patut di gembar gemburkan agar menjadi contoh! walaupun dia berpurdah, berstokin, bersarung tangan, TUTUP LITUP. tapi dia masih berfesyen. itu lah yang dipanggil muslimah fashion! sejuk mata memandang. bukannya dengan tudung yang belit sana sini, pakai berlapis2 (byk kot kainnya) tapi dada, leher tak ditutupi. ape cer? apa nak jadi?? insaf lah wahai wanita. maruah/ auratmu ibarat permata! kalau kita punya permata comfirm kita simpan dalam peti besi kan. so kita punya aurat pun harus ditutupi juga. renung2 kan selamat beramal.

 sejuk mata memandang ~

the conclusion are,
apa2 pun design/ corak/ colour sume tu jatuh no 2, yang paling penting MENUTUP AURAT! sekarang ni susah nak jumpa style yg betul2 ikut syara'. kekadang sedih rasa. sesuka hati je label fesyen yang terdedah sana sini (dada, leher dll) sebagai MUSLIMAH's FASHION? what the fish! kepada muslimah2 di luar sana. jangan jadi bodoh. jangan kejar dunia sangat, nanti akhirat berciciran. kita kena bersuara agar masalah ini tak berleluasa :)

6 comments:

imaan said...

bukan senang nak betul2 berfashion muslimah sekarang...yeke? hahaha....itu kate2 org yg seribu dalih aje, betul tak? anyways, goodluck dlm mempromote ke arah kebaikan...pahale besar, beb!!dan congrats kerane ade kesedaran diri...semoge saye juge begitu di suatu hari..kikiki

Syarah said...

tu lah, kekadang enviromnment yg mendesak kita. n kita plak macam lalang. tak ada pendirian. klu kita ada fikrah & pendirian surely kita akan stick to it kan. thnx kak iman. may Allah bless us :)

Syarah said...

cop bukan senang nk berfesyen muslimah? sy mksdkn, bukan senang nak lihat di luar sana wanita berfesyen yang betul2 mengikut landasan Islam. hopefully kak iman tak salah faham :)

imaan said...

ye, saye paham maksud cik adek tu, sbb sekarang, everyone claim they are in a muslimah fashion tapi sebenarnye still fashion melayu je (saye juge) ....betul tak? hahaha

Syarah said...

tak ada lah kak iman. aisyah pun dlu lbh kurg cmtu. alhamdulillah tak perpanjangan. merasa lah jugak pakai selendang sume tu. hehe. tapi apa2 pun, hati manusia terletak di hujung Allah. bila2 masa je Allah bleh memutar balik kan nya kpd baik / buruk. so its not imposible for us to change drastically kan

Emme Marina said...

http://www.facebook.com/CuteBalqisya

bole tgk jubah ala2 yg awak suka tu kat sini. murah2 aje