Monday, March 21, 2011

mengidam~

salam alaikkk..

          Pertama sekali.. saya ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada diri sendiri kerana sudah tidak lagi melekat di shopping kompleks. hoho. alhamdulillah... nampaknya DUNIA sudah tidak lagi melekat dalam jiwa ini.

          Ceritanya begini,  saya gerak seorang diri dari office umi pada pukul 10 pagi dengan menaiki LRT ke sebuah shopping kompleks di KL. saya sampai disana lebih kurang pukul 10.30 pagi. setibanya disana, saya terus pergi menuju ke kedai yang saya dah 'aim' since a few weeks ago. guess what, for the first time saya hanya mengambil masa 30 minit sahaja untuk membeli barang, kemudian for the first time (again) saya rasa boring, tak tahu nak pergi mana dan merasakan shopping kompleks bukan lah suatu tempat yang best untuk dikunjungi SELALU. sekali sekala syok la kot. tempat banyak syaitan mana tak best! haha. bila pikir2 balik. "patut lah, tempat yang aku pergi ni tak ada jual apa yang melambangkan diri aku seperti jubah dll" oleh kerana dah tahu nak pergi mana, makanya saya pun pergi ke The Body Shop untuk membeli pengilat kuku (wajib beli minimum 3x setahun!) yang ni halal dipakai tau, dun worry, air sembahyang lalu. dont missunderstood pula. ini sekadar minat. suka apabila melihat kuku sendiri bersih dan berkilat. kemudian saya singgah di Watsons. i bought a compact powder for umi. the rest i just spend time at Kinokuniya dan MPH di samping nak servey harga buku financial accounting dll. and again bertambah pelik sebab ni for the first time (again) saya duduk dalam kedai buku yang berada dalam shopping kompleks selama 1 jam dan diisikan dengan MEMBACA! haha. honestly tak pernah pun ada hati nak membaca, lagi2 kalau kat dalam shopping kompleks, comfirm2 lah hati dah tak tahan nak shopping, dulu lah tapi.. skrg dah tak. sekarang ni im totally different! rasa macam pelik bila lalu2 dekat kedai2 yang boleh dikatakan WAJIB UTK SINGGAH! seperti Nose, Elle, Voir, Vincci, PDI, Nichii, MNG dll saya rasa macam "errrrr kalau aku masuk pun, bukannya padan dengan fesyen aku sekarang. baju semua atas punggung + jarang + ketat gila nak matiiiiii" then jalan je tanpa berpaling dekat kedai2 tersebut. huhu. kelebihannya alhamdulillah kurang dosa pakai pakaian yang tidak menutup aurat + SEP DUIT AKU!!!! hahahaha. im soo glad now ;) tapi minat terhadap handbag tidak dapat dipisahkan sebab handbeg tak ada isu menutup aurat ataupun tidak (well ni namanya alasan utk terus mengumpul handbeg).

                Sekarang ni, masih dan tengah servey handbag untuk pergi majlis orang kahwin/ shopping. it means ladies bag yang matching dengan jubah, baju kurung. dan 1 beg kasual untuk dibawa ke kelas. huhu. haritu macam dah tertarik dengan Elle's casual beg. tapiiiiii mak aii harga dia. then bila fikir2 balik "nak bawa pergi kelas je pun, tak payah gelabah sangat" kemudian dah boring tahap gaban,  i went back to umi's ofis. then umi is kinda shocked! she said "eh apasal awak pergi cepat sangat? mana barang yang awak beli?" haha nampak macam sama je masa pergi tadi. kerana semuanya telah disumbat di dalam handbag. well kan hari sabtu adalah hari tanpa beg plastik. so i've to campak all those things in my handbag. nasib baik handbag besar. huhu. haritu shopping lupa nak servey handbeg.. here are some of the handbag yang membuatkan ku TAK TIDUR MALAM untill now! -..-'


beg ni best! ada 3 compartmen (compulsory, wajib! 1 utk wallet & hp, 1 utk blablabla and 1 utk blablabla)
 ada 2 cara pegang (pegang dengan tangan/ sandang dekat bahu) 
boleh bawa utk pergi kelas/ kerja part time/ shopping ;)

beg ni colour dia yang menarik perhatian coz I LOVE GREEN! beg ni design dia lain dari lain. sama macam dekat atas. ada 2 cara pegang. nampak agak kasual. tapi tak ada compartmen je. susah nak cari barang. coz kena campak dalam 1 lubang yang sama. huhu

 ni pun sama macam kat atas. cuma yang ni umi yang recommend kan. she said hitam we can match with anything & nampak lebih elegant. 

tertarik with this 2 LV's handbeg sebab made of kain. but then the price macam nak beli emas! haha. tapi apa2 pun, i dont know why but im prefer kain rather than leather/ PU. taste orang muda mungkin. sebab susah nak jumpa handbeg leather yang ikut my very own taste. selalunya design nya agak ketuaan. well orang tua je yang mampu beli leather kerana kualitinya yang amat tinggi.


i also love this sebab warna dia one of my fav colour (my hp casing's colour + my blog background's colour) which is BLUE TURQUOISE . design pun boleh tahan. huhu. cuma tak banyak compartment! grrr

here we talk about my fav ever! which is COACH. yeeeeeeehaaaaaaaa..

1st : kalau buka plastik nmpk lbh lawa. design n colour dia unik. i like! byk compartment. tapi tak boleh pegang dekat lengan. kena sandang dekat bahu all d time ;(


simple tapi elegant! pink dia very soft. soo soothing :) brand coach je yang ada this kind of pink. so cair oneee


ni boleh pegang kat lengan, design dia lain dari lain. but it looks soo anis (my lil sis) cz she addicted to pinkies. arghh lemah aku! haha

this one sooo casual. design ni dah lama tapi tak pernah lapuk. love love love it!


hey2, this is my current wallet :) and i love it! 
worth beli. serius cakap. sampai sekarang tak cedera. alhamdulillah sihat. cuma kulit dia comot sikit :)
mampu beli sekali je (wallet je) handbegnya tak mampu dah. demmm! tunggu aku kerja nanti! haha

so which one yang paling best? i prefer Coach! kalau tak pun Sembonia. Elle dll. saya agak cerewet dalam membeli sesuatu sebab saya nak sesuatu yang saya beli tu tahan lama n saya nak pakai bertahun2 sampai koyak rabak. tak kisah kalau mahal asalkan tak payah nak tuka2 i mean beli yang cikai punya, then salu rosak n kena beli baru (memang cukup tak suka!)

 Here are my SYARAT :
1. boleh pegang dgn tangan & sandang dekat bahu 
2. design yang boleh jadikan beg kasul/ beg utk resepsi. (malas nak gelabah2 tukar2 beg)
3. beg yang berkualiti tak cepat jahanam.  kain denim/ genuine leather.
4.  sizenya tak nak kecik sangat & tak nak yang besar sangat (londeh bahu denn)
5. nak colour yang kena dengan designya. kalau yang casual nak warna hijau/ biru/ yang unik! yang straight plak, either black or cream.


the conclusion are ..
berbelanja lah untuk apa yang perlu dibelanjakan, dengan hasil yang halal. tanamkan sifat zuhud agar kamu lebih dekat dengan naunganNya. yang penting, niat kena jaga. jangan berlagak hanya kerana kita mampu membeli beg berjenama yang ORIGINAL. berbangga lah kamu dengan apa yang bisa membawamu dekat kepadaNya :)

hopefully i could find the best 1. cz i dont wanna waste my money anymore with the dunia's stuff. hoho.that's it. jazakillah.. :))


8 comments:

IB Andalas :) said...

syarah! rindunye! bape harge purse tu? ;)

Syarah said...

ni ama eh? huhu. imy too ama! wallet tu murah je. hihi ;D

IB Andalas :) said...

yela tu! haha..ok la mampu beli sesuatu yanga mahal! berkualiti what! ama pun actually suke pakai jubah...tapi kat uitm ni,cam malu sikit nak pakai jubah gi kelas,sebabnye kawan2 sume pakai jeans,cardigan...
ama just pakai baju kurung je tiap2 ari utk ke kelas..tak kisahla..baju kurung memang banyak pun! haha

IB Andalas :) said...

yela tu! haha..ok la mampu beli sesuatu yang mahal! berkualiti what! ama pun actually suke pakai jubah...tapi kat uitm ni,cam malu sikit nak pakai jubah gi kelas,sebabnye kawan2 sume pakai jeans,cardigan...
ama just pakai baju kurung je tiap2 ari utk ke kelas..tak kisahla..baju kurung memang banyak pun! haha

Syarah said...

alaaa its not a big deal. guna duit sendiri. so rasa excited nk tunjuk. my own money, hasil bisnes. last year beli. wallet tu dh 1 year dgn syarah. serius best pakai jubah. senang nk iron. pakai pun 1 je. tupp dah siap. pakai lah jubah + jeans. pun style jugak. kalau kat sne xde spe pakai lagi best. kire tu trademark ama kat situ. dapat nama baru "ama yg berjubah".. tidak lagi "ama CNN" hehe :)

IB Andalas :) said...

haha...tapi rase terkantoi gak bila kawan uitm sume panggil amal internet bergerak..sebabnye,kwn sekolah je yang panggil IB dgn CNN...duh,kat sini berbukit,,tu yang susah sikit...

Syarah said...

alaa dlm jubah tu bleh pakai jeans. amik lah jubah cotton jubah. usually jubah jenis kapas tak fit, so longgar lah sikit. dlm tu pakai lah seluar slack/ apa2. nk pakai skinny pun bleh sbb kat dlm kan, xnmpk bentuk sgt. tp nk stylo skit, pki lah jeans. kalau agak2 nk langka parit ke, nk naik bukit ke, naikkan lah skit kain tu. hehe. pki jubah memudahkan kita utk menjaga siqah/ kehormatan. cz ble kte dh b'pakaian menutup aurat/ jubah, surely kita akn malu nk buat mende tak senonoh, nnti org kata "eh minah ni, baju dh lawa, dh sopan sekali huru hara". mesti kita nk maintain sopan kan spy org xckp cmtu kan. insyaAllah lama2 ia akan sebati dlm diri kita. this is call tarbiyyah. btw patutnya uitm kelantan lah senang nk pakai jubah cmtu kan.. u knoe im trying to say kan. hehe

IB Andalas :) said...

eh,meh dtg uitm kelantan...tengok environment kat sini camne...bukan nak cakap la,majoriti student kat sini orang kelantan,tapi diorang lebih selesa pakai jeans,cardigan sume tu la..sampai mak tgk pun terkejut..mak tak suke sebenarnye tgk budak2 pempuan pakai jeans ketat...haha...