Monday, October 15, 2012

Hidup ber'Puan' =)

Assalamualaikum..

Kaifa hal (apa khabar) dear readers? Dah lama rasanya tak update blog. Lama sangat - sangat. Ingatkan tak ada orang perasan tapi ada juga yang perasan dan jenguk - jenguk blog saya yang bersarang ni.. Alhamdulillah I just finish my final. Macam biasa the toughest and killer subject is Financial Reporting. Sobsobsob. Dengan kesihatan yang tak berapa nak baik lately. But still alhamdulillah summal hamdulillah.. I made all of em. Hee

Selebihnya tawakkal tu 'alallah. InsyaAllah khaer :)

Saya notis since kahwin saya telah mengabaikan blog ni. Honestly i miss my blog so much.. I love writing + bebels ;p Sekarang ni semua benda saya update di facebook sahaja. But sometimes rasa macam tak puas taip pendek - pendek (kalau panjang - panjang nanti kata buat essay atau syarahan lah pulak)

In addition, i have a lot of stories to share with all of you. Pengalaman bergelar isteri untuk lebih kurang 6 bulan.. Pengalaman duduk dengan mak mertua. Pengalaman how i manage my hubby, family, studies and MPP.. Pengalaman raya 1st time raya bersama. Pengalaman how i manage when people keep on asking "bila nak bertiga, berempat, berlima?". Pengalaman 1st time dating pergi tengok wayang with hubby.. dan macam - macam lagi pengalamannya. I have a lot of things to share.. Lot of thing to ask for advice/ petua too.. hehe

Nway, i would like share something.. Lately i feel soo low, soo weak, soo moody.. Semuanya so - so since my husband outstation far away for 3 month.. Ehem sarawak je, but still jauh hokay. Eventhough every 2 weeks dia balik.. But still no bantal peluk, no warm hugs every morning before vroom 140km/h to class from Meru - Bangi. I miss racing with hubby every morning too. I dont know how to express but i miss my husband so much.. 

Nak dijadikan cerita, oleh kerana tak ada suami di sisi sejak akhir - akhir ni. I feel so lonely. Saya start muhasabah & pertimbangkan sesuatu.. Which is soal anak.. I am 20, however he's 27. My Umi selalu tanya, sampai bila Aem (my hubby's nickname) nak tunggu.. Semakin hari, ketua keluarga makin berusia bukan makin muda. Tak elok anak lambat - lambat. Both of my mom kahwin masa belajar.. Both managed till now. So mengapa tidak saya kan? So, muhasabah lagi.

 
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Perancangan keluarga itu perlu ada. Perancangan kewangan dll. So I starts realise that i need to give him zuriat.. Just that i dont want to extend my studies (itu syarat utama yang perlu saya pastikan & pertimbangkan). Tak nak jadi mcm my kak long grad lambat sikit sebab setahun satu uolssss.. Bertenaga! (opsss) But Umi said semua tu syara' ada ajar caranya, kalau langgar memang la setahun satu.. LOL.. Nway, saya dapat advice dari cousin yang berbunyi (ecehh) :

cousin      : atah, nak tau cane nak bagi suami duduk rumah, balik kerja awal blablabla
Me           : acane? ceciter~
cousin      : bagi dia baby.. insyaAllah bila dia pergi kerja, dia akan tak sabar nak balik awal.. Bila dia nak
                 terima kerja luar kawasan tu dia akan fikir seribu kali.. On top of that kasih sayang suami
                 bila jadi ayah pun akan lebih.. Dia akan jadi lebih loving & lebih caring..
me           : ate teman tak ada masalah. cuma tak nak extend studies.. kalau timing Allah baik punya
                 which is time cuti sem, my big big pleaseure to pregnant.. setahun 1 pun tak apa. Semua tu
                 serah kepada rezeki dari Allah. Hanya mampu berdoa dan berusaha :)

Ate teman nak begini. Baru meghiah! =p

Honestly i love babies so freaking much.. In fact, bila berbual- bual dengan hubby or even doa lepas solat sama - sama i will remind him.. "1 team bola ye sayang". hee.. So, do pray for me. Pencen MPP bulan disember ni boleh focuskan on family & studies..  Selama ni bukan tak nak tapi banyak faktor perlu dilihat semula. 

Cuti sem dah bermula selama selama sebulan tapi hubby tak ada. So, i need to plan. Hubby ajak pergi sarawak bulan 11 since bos dia pun bawa isteri pergi sana. We'll see how i manage to bergaul with all those 'seniors'. Hee. Proses kematangan insyaAllah. In the same time i need back to KUIS since new intake will be on early of November. MPP kan *pasrah*. 

ok thats it for today yang bersiaran secara langsung dari Pejabat Rasmi Majlis Perwakilan Pelajar Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) *ate teman pemimpin berdedikasi. ahaks!*

Jazakillah 

2 comments:

Faez Luqman said...

Wahhh..nama aq official Batch 15(Original) Hira..bangga sat

Syarah said...

haha.. perlu keww bangga? ;p