Monday, October 15, 2012

Shooting Day

Assalamualaikum..

Hopefully u guys are in the pink of health (ayat essay BI masa SPM. haha). 

ok let's continue. Today will be the shooting day. Buat lepas zohor cz my team mate ada test MUET. Video ni temanya ialah "Hari Raya". So basically video saya akan berkisar tentang perbezaan perayaan di Malaysia, Mesir & United Kingdom. Kami (3 pelakon) terserampak masa nak solat raya di Masjid Al Azhar KUIS yang dimana masing - masing baru pulang dari negara masing - masing. Sounds typical drama Melayu isnt? haha. I have no idea. Tawakkal jelah..


Ni gambar tak ada kena mengena. Disebalik tabir shooting Video Korporat Majlis Perwakilan Pelajar KUIS
*pegang duit sebab i am Bendahari Agong. Bukan mata $$$$. hee*

Berbalik kepada video arab, I ask for help from Monika Permadi (mix indonesia with malaysia) untuk jadi pelakon tambahan since my team tak cukup orang. Kebetulan monika pun student Bachelor Bahasa Arab. Dia memang fasih berbahasa arab. So, in order to make it the video looks more real, jadi panggil lah pelakon tambahan yang lidah laju arab. Yang paling penting, dia dah habis final. So kita kerja kan dia! hehe.

Ini lah Monika Permadi Bt Basri
Senator Fakulti Bahasa & Komunikasi MPP KUIS


Seterusnya story board &Skrip bahasa melayu kitorang buat within 1 hari. Ianya dibantu oleh rakan seMPP yang paling senget. kalau duduk dengan dia ni daripada sihat walafiat boleh jadi semput mati on the spot sebab gelak bagai nak gila.. Siapa lagi kalau bukan :
Nur Ain Amran. 
Sekretariat Pembangunan ICT, MPP KUIS
*apa guna Sekretariat ICT kalau tak tolong buat video kan? kuikuikui


Yang paling penting, skrip Bahasa Melayu telah ditranslate kepada Bahasa Arab oleh kakak manis intan payung ku. She's awesome in Arab! (dulu dia belajar dekat Jordan). Masa final haritu tu pun she coach me in arab. Gila gempak! She helps me a lot *tears*. Orang yang dimaksudkan ialah :

Faridah Bt Mat
Timbalan Yang Dipertua Aduan Kebajikan & Mahallah MPP KUIS.


Lastly, videographer yang akan handle shooting harini adalah :

Mr Hensem (ayat pancinggggg! haha) I call him Shafik 
Student Final Bachelor Usuluddin Multimedia KUIS.
Dia & team ada photoghrapy, videography dll yang berkualti for all kind of event.
Do like his page KS Motion Picture


insyaAllah that's it for today. Hopefully ustazah willing to accept sebab dah lepas due date :( 
Jazakillah ^-^

No comments: