Thursday, November 22, 2012

Urine Pregnancy Test (UPT)

Salam alaik..

1st of all alhamdulillah summal hamdulillah masih lagi diberi kesempatan & peluang untuk terus berada di muka bumi ini. Untuk terus menjadi Hamba Allah :) 

I dont know how to start. Post kali ini akan ada banyak gambar. Biar gambar yang berbicara. Nak dijadikan cerita last month i did UPT for almost every week. Hati rasa macam tergerak untuk test & nampak perubahan dalam diri. Antaranya hilang selera makan, berat badan naik dari 47kg ke 51kg, perut macam makin buncit. So, i went to pharmacy and i bought the most expensive UPT (konon accurate la).. hihi... 

 1 set Digital UPT kit ni RM30. Boleh guna sekali je. Erk~

kenapa dia mahal? sebab dia very accurate. boleh detect kandungan seawal 2 minggu melalui urine. 
maybe fasha sandha guna kit ni kot. tu yg pregnant 2 minggu pun boleh detect. hihi

tapi beli punya mahal, result dia Negative jugak *frust*. i sense something wrong jugak.. the following week i went to another pharmacy to buy another UPT kit.. Tapi kali ni macam nak save duit. LOL.. so i bought the murah one. Yang ni kurang accurate berbanding yang dekat atas tadi. Tapi entah hati nak beli yang ni jugak.

it cost only RM5.90 per set :)

And the result is......

Alhamdulillah POSITIVE!!

tapi hati macam tak sedap jugak sebab kit ni murah takut tak tepat.. so the following week beli kit yang mahal & yang murah. Saje nak tengok mana lah tahu yang murah tu tak tepat ke.. Saya test 3 kali 3 minggu berturut2. Alhamdulillah the result masih lagi positif.. Alhamdulillah summal hamdulillah..  Saya rahsia kan hal ni sampai lah saya pergi ke Sarawak jumpa hubby yang outstation di sana. It's damn hard to keep damn big surprise ;')

sebenarnya nak buat surprise cmni. Bila hubby bangun pagi dia nampak sendiri. Unluckily dia tak nampak.. cessss *my hubby mmg kurg romantik* sobs. it's ok. maybe dia rushing nak pergi office. then malam esoknya baru bagitau selepas simpan rahsia for almost 3 weeks.. fuhhhh letih simpan rahsia :)

Untuk pengetahuan wanita2 yang baru kahwin & plan nak anak, kalian kena test atleast 3 kali.. test seminggu sekali. test 3 minggu berturut2. Baru accurate. ni bukan saya kata tapi Dr Khamsiah, Pakar Sakit Puan di Hospital Pakar Sakit Puan An Nur, Bangi yang kata. heeee. (monthly mmg sy check dekat situ. mahal sikit la tapi)


This is my baby's current size.. Pea size. MashaAllah *tears* 7 weeks pregnancy. Due somewhere in June or July 2013 insyaAllah ^_^

my tummy nampak besar sikit..
psttt i never allow my tummy become buncit even sedikit. saya detect 'something wrong' bila perut dah buncit sikit.. hee. see naluri seorang ibu i guess. Hamdallah

so, sekarang ni morning, evening, afternoon, night sickness dah mula datang.. Antaranya :
1. Kurang selera makan
2. Loya bila bau makanan yang pelik (buat masa sekarang loya bau ikan & bawang. so susah nak masak utk hubby)
3. Perut rasa senak & sakit bila tengah2 malam (ini yg plg suffer!!)
4. Cepat rasa penat
5. Selalu rasa mual nak muntah 

So, sekarang ni i feel so blessed. Still too early to prepare everything. sekarang ni just fikir jaga kesihatan. Well, the 1st trimester usually the most hard phase for pregnant woman. May Allah protect  both of us & ease everyhing. Hopefully semuanya sempurna. i never stop thanks to Allah for this very very huge gift coz before this i'm not aim for baby for the time being (komitmen belajar & MPP yang terlalu sibuk, takut memudaratkan kandungan). 

Then last 2 month i started to make a lot of du'a (serious du'a in fact) & perform a lot of solat hajat that i want zuriat yg soleh & solehah. Masa ni terfikir kesian dekat hubby, sampai bila nak tunggu, he's going to turn into 28 years old next year. Kena fikir ekonomi keluarga juga. pastu fikir 2013 is my final year. insyaAllah i can manage. I love baby. I am aim for atleast 6 children. no maximum.. hihi..

“Dan Tuhanmu berfirman : “Berdoalah kepadaKu, nescaya akan ku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembahKu akan masuk Neraka Jahannam dalam keadaan hina.” (Ghafir : ayat 60)

Alhamdulillah lepas 2 bulan minta direct dengan Allah, tak sangka Allah bagi terus kandungan 7 weeks (almost 2 month). kiranya minta terus Allah bagi :) Seeeee it shows that Allah itu Al Rahman (Maha pemurah), Al Rahim (Maha penyayang) & Al Razak (Maha Pemberi Rezeki). 

Ramai kawan2 di FB yang tanya "macam mana enti plan. doakan ana".. i answered, "plan ikut apa Islam ajar. No need pil ect. Just minta straight to Allah". as simple as that :)

Firman Allah SWT "Dan (ingat lah juga, tatkala Tuhan memberikan pernyataan : sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Ku tambah nikmat Ku kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmatKu), maka sesungguhnya azabKu sangat pedih" Surah Ibrahim : Ayat 7)

The conclusion is, rezeki itu hadir bila kita ada rasa syukur dlm diri kita. jangan gopoh2. Muhasabah diri sebelum nak meminta - minta dekat Allah. Layak kah kita nak minta rezeki tu? Dalam masa yang sama kita improve diri kita. Do a lot of research & preparation. Diri kita sahaja tahu jawapannya.

Thats it for today. Jazakillah. Do pray for us :)

3 comments:

eza ezara said...

alhamdulillah..tahniah =)
sy masih menanti saat itu dtg.never give up.In shaa Allah

Syarah said...

T/kasih :)) turn awak menanti pasti insyaAllah. Keep on praying!

Anne Alisha said...

suka. Tahniah. doakan sy . dah lewat period 3 weeks but the result still negative. two times.