Thursday, April 18, 2013

Trip to Bandung - Jakarta (1st trimester Babymoon)


salam alaik..

Disebabkan kemalasan n kesibukkan saya telah melepasi 1nd trimester tanpa sebarang catatan di blog ini So, basically my 1nd trimester was okay. Hamdallah. Loya datang on and off. Muntah2 bersepah dalam kereta hubby is a small n common thing ;D Dan ketika ini juga lah saya banyak naik flight pergi melancong sana sini. Hihi :D Nak buat cemana, dah beli tiket since last year. masa tu tak tau pun bakalan bawak rahim's junior ;))

Bulan Januari haritu my husband n I went to Jakarta n bandung Indonesia. Actually hubby bli ticks ni last year n we plan it as honeymoon sebab dua2 tak ada masa for the real honeymoon lepas kahwin. me pack with classes, him sibuk with audit sana sini. well, since tak dirancang dan dah bawa baby dalam perut, we claim it as BabyMoon instead of honeymoon lah.. hihi.. Nak cerita pun dah tak ingat sangat (dah basi dek kemalasan nak update). So, layan gambar jelah ya. 

Gerak pepagi buta. Flight pukul 8.30 am kalau tak silap. Kena bangun awal utk check in di airport. Flight dari LCCT - Jakarta. takes about 2.5 hours. ktorg sampai indon dalam pukul 11 pagi. Masa ktorg pergi indon ni, indon tengah banjir teruk yang sampai masuk TV tu. Dek kerana banjir teruk sampai ke highway, perjalanan kami dari jakarta - bandung ambil masa 6 jam. Giler kematu dalam kereta. Masa ni rasa marahhhh sangat atas sebab2 tertentu (naik2 kening dkt hubby. haha) ditambah plak dengan faktor pembawakan bayi.. memang mendapat lah time ni. erghhh. 

*strongly recommended not to take supir from jakarta to bandung. 1st sebab mahal (ktorg kena caj 700 ribu = RM220. giler mahal! fishhh sangat).  2nd sebab jam tahap cipan yg tak blh nak thn (6 jam i tell u, sepatutnya 2 jam lbh je)! 3rd sebab ambil masa jauhhhh lebih lama berbanding naik train yang hanya 2 jam which cost u only RM16 per head. dah membazir masa n duit atas highway*

Since stuck lama atas highway n ktorg dah kebulur tak lunch or even dinner lagi. Sampai2 je terus mintak supir bawa pergi kedai makan yang halal lagi bersih. Supir bawak kitorang ke restoran yang agak kelas kau mariyyaaa. Tapi scenary & landscape dia cantik & sangat romantik. Located at jalan Dago, Bandung. Yang penting, harga standard secret recipe Msia. Erkkk


i tried this "Pisang Keju". since kawan2 kata sedap & must try.. harga dia lebih kurang RM5 lebih. pisang ni disalai.. kemudian diletak keju, gula n susu. Rasa dia ok lah, berbaloi kalau buat sendiri. Sonang jah.

since makanan dia pelik2 dan masa ni morning sickness masih teruk, saya tak nak ambil risiko makan makanan yang merepek2. so, i just order nasi goreng seafood. rasa dia sedap & banyak. boleh makan 2 orang kot.. Harga dia RM13. huhuhu. kalau dekat indon harga ni kira dah mahal lah kot.


my hubby dan nasi tak boleh dipisahkan. so, dia order nasi Timbel Bakar if im not mistaken. Rasa dia sedap. Nasi dia bakar bungkus dalam daun pisang, nasi dia fresh. ada ayam, timun, ulam, tempe, tauhu n sambal. seriously sedap n boleh ditelan oleh ibu mengandung yang ketika ini tekak sangat cerewet. It cost us about RM14 lebih.

*overall kitorang puas hati dgn kedai ni even total cost us 100 ribu rupiah. ehem ada service caj bagai ok*


next kitorang check in hotel dekat Kenangan Hotel, Bandung

 
Hotel ni dekat dengan stesen keretapi bandung n dekat dengan pasar baru aka sorga donia. hihi. kalau jalan kaki dari hotel, 5 minit dah blh sampai pasar baru. kalau nak rate boleh bagi 2 stars standart m'sia kot.  since memang ktorg tak concern sangat nak hotel mahal sbb mmg plan nak berjalan je, nak spend the whole day diluar. hotel khas utk tidoq sahaja. hotel nya pun murah. RM90 lbh. we get it from Agoda.

HARI KEDUA :

the next morning kami sarapan pagi dekat Hotel kenangan, Bandung. Memang tak banyak choice. ada 2 choice nasi goreng + telur n roti + merjerin & variety jems. Air plak Teh O atau kopi. Even tak banyak pilihan still the nasi  was sedap. Boleh dikatakan nasi2  goreng dekat bandung ni better than M'sia. huhu. Tapi air2 dia super manis.. U need to tell them "air nya kurang manis ya masssss"..

masa ni ktorang tak tau pun pasar baru is located near to our hotel. so, we just walk around to know the place. Then ttbe ktorg jumpa stesen keretapi bandung. Dah alang2 lusa nak pergi Jakarta semula. so, we dont wanna take a risk. takut ticks habis n tak nak stuck on jam macam ayam mcm haritu. so, ktorg beli la siap2 tiket keretapi dari Bandung - Gambir (jakarta). Basically ada 3 kelas punya train. executive (fully air cond), economy (kipas) n biasa2.. ktorg ambil economy class which cost us only 45000 rupiah = RM15 +-

*train dia ok, executive n economy sangat bersih.. toilet pun tak hancing.. cumaaaaa yg extra geli bila lubang jamban dlm toilet dia open. bukan toilet dia open ya. maksudnya kalau kita buang ****, **** akan jatuh atas landasan keretapi. dlm masa yg sme kita nmpk ada anak2 kecil2 indon baring2 atas rail ketapi.. automatically tak keluar **** bila kita teran. LOL. only in indon. for me sangat taubat nak masuk toilet cmtu -.-*

 
Then we straight to pasar baru.. Otw ke pasar baru singgah beli sim card n pulsa (topup/ kredit). tak mahal pun so lupa dah berapa RM beli simcard sana. cuma dekat sini rasanya kena tipu dlm 3 ribu rupiah.. sikit jelah klu convert duit msia.. mamat ni kata servis caj. hahaha.. xpelah. kasi duit makan sarapan jelah mas ya...

*bagi yang bawa duit banyak2, sila pakai beg seperti gambar diatas for d safety purpose. indon byk pencopek ya ibuk2*


sampai2 Pasar Baru je mata dah tak boleh tutup. LOL. tak banyak sangat gambar yg disnap since takut kena copek samsung note 2 ku itu & tak nak bagi nmpk 'kaya' sangat since nk menawar sekayap yang mungkin ;D hubby sibuk tempah suit 1 set  which cost him 1 juta rupiah = RM300 lbh. hubby ambil material mahal n berkualiti. so padan lah dengan harganya. but still cheaper than msia. sambil hubby pilih suits, saya pergi ambil kain utk baju raya n lace utk raya. hehe. beli kain warna pink ingatkan dapat baby girl.. sekali expected boboy.. ayoyo.. btw Border lace dia sangat murah, 1 meter ada 10 layer, only cost me RM27 ringgit. Giler tak ketar beli banyak2. LOL! we spend dari pagi sampai pukul 1 dekat pasar baru the we rushed back to hotel utk check out. 

*masa otw balik ni banyakkkkkkkkkkkkkkk giler peminta sedekah. bagi sorg, 10 org datang. dorg siap ckp "kalau di msia seginik enggak cukup bukk". perghh demand pale hot dia.. pemain gitar dia dia pun sama syok2 main gitar sebelah kita pastu sondol2 selagi tak dapat duit. end up ktorg fed up n terus lari. mana tak fed up, 2 hari dtg, 2 hari muka yg sama sondol ktorg. aigooo*

 
 
then we moved n check in ke Pop Hotel Bandung. Hotel ni funky giler n murah. RM105 kalau tak salah. Again dapat dekat Agoda.com. hehe. the tandas makes me jakun for a moment. haha.. overall hotel ni best! cuma jauh dari Pasar Baru & tempat2 shopping.. masa otw dr pasar baru ke sini, ktorg telah ditipu oleh drebar taxi. dia caj ktorg 100K rupiah, then my hubby just layan je. then when i asked around, they (indonesian) said,  it supposedly cost us only 40K Rupiah.. Baik punya kena kencing.. then after that, lepas ceramah my hubby, he let me nego with the harga tambang.. ptg n mlm tu ktorg pusing2 area situ. merasa lah naik angkut/ cibaduyut/ van dia yg sangat dhoif. murah of course.. otw pergi naik angkut kena caj RM0.70 je seorang. otw balik kena tipu lagi, kena RM6.40 seorang. rse nk ketuk je kepala otak drebar tu.. 

*jangan naik teksi warna kelabu dekat bandung sebab dia penipu besar! & masa naik angkut try tnye penduduk situ dari sini ke tmpt kte nk g tu bpe rupiah. drebar dia expect kita tau. kalau kita tanya bpe ribu ya mas mmg wajib kena kencing!*

oleh kerana kelaparan n kepenatan rushing utk check out, check in ktorang cepat2 cari tempat makan utk lunch. sebelah hotel ktorg ni ada shopping mall apatah.. Festival City Mall kalau tak silap. Ktorg pergi dekat dalam tu utk cari makan. Then macam tak menyelerakan n takut tak halal. then ktorg jumpa KFC. KFC sini lain. tak mcm KFC Msia. Lagi best. Kat mana2 je mesti ada nasi. myb itu mknn ruji diorg kot.. sangat sesuai dgn my hubby. then ktorg order set yg dkt atas ni.. it only cost us RM10 ++. ada aiskrim siap dan RM10++ tu utk 2 org punya mkn ok. mana nak dapat dkt msia. So cool.. sedap pun sedap. berbaloi2 :)) 

untuk dinner, ktorg still makan dlm shopping mall tu sebab nampak bersih n onfirm halal cz saya sempat bertanya dekat sorg budak ni. dia budak sek pondok. dia yg ckp which kedai yg halal. ktorg concern bab2 halal n kebersihan. ditambah plak perut suamiku sangat lah sensitip kalah ibu mengandung. tak fresh sikit, kotor sikit memang ddk dlm tandas lah jwbnya.. atas bawah keluar ;D belah kanan tu mee sapi, hubby punya. rasa dia pelik. ok lah kalau nak makan. belah kanan tu saya punya. masa ni tekak loya. nak makan fries je. tapi hubby insist makan berat sikit sian dkt baby. so, makan lah black paper beef n chips ni.. mee sapi tu harga dia lbh RM10 (standart harga kdi dlm shopping mall lah). black paper beef n chips tu tapau bawak balik bilik harga dia RM18++ (standart harga msia). rasa dia okay lah~

*dekat indon ni kena RAJIN BERTANYA! kalau tak, confirm kita akan ditipu melampau2. sebelum naik teksi, tanya harga dekat org ramai dulu usually how much. kalau drebar try nak tipu, kita blh smash blk. sebelum nak makan tanya dulu dekat budak2 pondok halal ke tak. kadang2 peniaga dia pakai tudung tapi non muslim/ main jual mknn tak halal. pastu kalau jalan2, kalau kita pandai, jalan kaki je. tanya arah dr penduduk dkt situ.. sume nya kena bertanya.. pastu jangan lupa senyum & ckp "mekasih ya massss/ neng". tak sia2 belajar bhse indon dr bibik dr kecik n tak sia2 nonton sinetron. kikiki*


HARI KETIGA :

 

Esok paginya ktorg gerak semula ke arah town Bandung, ktorg straight to  stesen keretapi bandung utk letak beg (1 beg dikenakan caj sebanyak RM3 lbh. ktorg letak 2 bag. Kalini ktorg pilih taxi yang betul2 tak kencing org.. kali ni dia caj 40K rupiah. alhamdulillah lega.

sebab tak larat nak angkut berat2 ke pasar baru. RM6 utk 2 beg, murah ok.. murah!. since ktorg punya tiket train pukul 3 lbh. so, ktorg ada masa lagi utk shopping last minute dekat pasar baru. ehehe. 1st ktorg beli kek/ brownies dkt Kartika Sari (gmbr diatas). brownies bakar dia sedap. 1 bungkus panjang tu lbh kurang RM12. ok lah, tak murah mana.. ktorg bawak balik ole2 utk kawan2. pastu ktorg move to pasar baru semula utk ambil suit hubby yang dah siap jahit..dan saya sempat borong kain kebaya utk ole2 kedua2 family ^_^ in addition pergi beli kacang bandung. 1kg harga nya 30K rupiah je. murah n sodap. beli 1 kg je sebab tak larat nak angkat barang banyak2.

 

tepat je pukul 3, ktorg naik train dan tak ramai org pun yg naik. masa ni menyesal tak amik executive class sbb train without aircond agak la panas. ktorg ambil economy class konon2 ingat ada tingkap utk sedut udara segar sekali tingkapnya dekat atas. kena diri. angin tak bpe nk msuk. gambar train economy class tu haa yg no 2 dr atas tu. Overall ok lah, berbaloi2, 60K rupiah je kot ada aircond n bersih. ktorg sampai stesen keretapi gambir Jakarta pukul 6 lbh.

btw nk share, mse ktorg nk msuk tmpt ni, ada sorg laki offer nak angkat barang *refer gmbr abg yg bju biru tu*, we thought its for free/ mmg servis train dkt sni sbb dia offer then trus angkat beg ktorg. ktorg pun on jelah.. then masa dia angkut2 tu, dah sampai2, dia tadah tangan. ktorg ingat dia nak tips, rupanya caj angkat beg tu 12K rupiah = RM4 lbh. haha. Tapi takpelah, ktorg mmg tak berat hati pun nak bayar since beg ktorg tu super bapak berat. Bayar RM4 kalau nak gaduh jugak mmg buat malu je. apa yg saya nak stresskan disini ialah sikap org indon ni, NOTHING IS FREE. dan kalau bagi duit lebih, akan automatically burn.. diorg anggap tips dan kalau kita bayar cukup2 diorg akan tadah tangan minta tips.. kita kena cakap "maaf tiada tips ya".. gittewww plak pesen org sini.. haih.. by the time sampai Jakarta, same thing happen dimana ada orang laki dtg offer angkat beg then my hubby tanya how much dia nak caj.. then dia kata cincai 30K rupiah lah pak. whatthefish.. nak kencing ktorg? then trus my hubby say no n jln.. dia nego until 25K tapi ktorg tak layan sebab jarak angkat beg tu dekat sangat. ktorg blh agkat sendiri. berbanding dekat bandung tu mmg berbaloi bayar sebab jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

*so berhati2 dengan pengangkut2 beg keretapi ya. tanya harga dulu sebelum bagi dorg angkut. kadang2 kena tipu juga*

 
owh ya, ni namanya Teh Botol. harga dia 3K rupiah = RM0,99 or RM1 lah. i love it! rasa nak bawak balik msia banyak2!

safely arrived @ Jakarta pukul 6 lbh ptg tapi dah gelap. so, ktorg check in & rehat2 je sampai esok pagi dekat Hotel Bamboo, Jakarta.  hotel ni mahal sikit berbanding bandung.. jakarta kan.. bando sikit. still, we get it thru agoda. the bilik ok2. standart 3 stars. oleh kerana dah sampai sana malam n ktorg malas nak keluar (jem dek banjir tak reda n jakarta diisytihar darurat ketika ini. so ktorg malas nk carik nahas), ktorg ambil room service je. Ktorg order nasi goreng seafood n fries. Sepanjang dekat bandung banyak makan fries & nasi goreng seafood sbb itu je yg masuk & sedap ditekak saya. Room service indon tak mahal mana.. so merasa lah room servis. makan atas katil. kinda romantic +heaven giteww :)

oleh kerana masa ni jakarta diisytihar darurat n tempat2 shopping seperti mangga 2, tanah abang ditutup dek ditenggelami air, we can go out for shopping. esoknya flight pkul 4 lbh tapi seawal 9 pagi ktorg dah gerak dari hotel ke airport sebab takut stuck on jam. kang xpasal2 miss flight plak. luckily dari hotel ke airport ktorg naik teksi.. nama dia Taxiku, bermeter n tak kencing customer. Hanya ambil masa 15 minit shj dan tambang yang dikenakan 35K rupiah shj. dalam byk2 drebar taxi, dia yg plg friendly.

*tips tak ditipu oleh pemandu taxi ialah ambil taxi bermeter. saya suggestkan either bluebird or taxiku shj. jgn ambil yg bodoh2, nanti diperbodohkan!*

HARI KEEMPAT/ LAST DAY :

  
since ktorg ktorg sampai airport terlalu awal, penat ktorg kuak lentang dekat surau, tido 1 round, pastu pusing2, g makan tapi still banyak masa. so, ktorg snap gambar nakal2 jelah. haha..

last but not least. bagi hilang gian, minum teh ni sepuas2 nya. i love indon's Tea sooooooooooooo much! sedap, harum, tak manis sangat. nak bawak balik since ada duit baki tapi tak blh bawak masuk botol air dlm hand carry. beg besar dh check in cargo lah plak. aisehhhh..

*airport tax jakarta = 150K rupiah ya = RM47. Sila tolak duit siap2 sebelum habiskan dgn shopping.. tax ini tetap dikenakan even kita beli luggage banyak mana pun utk balik nanti.  kalau duit indon xckup, blh byr dgn duit msia' tapi dia akan caj RM67.50. extra caj disitu. it happen to us.. we thought 70K rupiah shj tax nya.. mmg dh asing kan siap2 dah. rupanya itu airport tax Bandung. merasa lah kena extra caj. mujur be brought duit msia ke sana for emergency. masin mulut haha*

separuh dari hasil rembatan. ni masa nak packing. pengsan nak ngangkat beg. overall ktorg spend RM2K utk shopping, makan, transport taxi bagai dekat sana n also airport tax. exclude ticket & hotel. ngam2 cukup2 makan je 2K tu. hihi

then we fly back to Malaysia dgn hati yang bercampur baur. kikiki (me sedih, hubby gembira. lol)
Bye bandung.. bye jakarta.

Teringin nak pergi Umrah. tapi since ada baby, hubby kata postpone next year. Biiznillah :)

till we meet again.. jazakillah 

7 comments:

Rohah said...

Salam ukhuwah buat Aishah Basirah...Masih ingat lg nama ni..Kenal ana lg tak?

tony transport bandung said...



Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan

Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong.

Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

Free & Eazy Program Tour (up to you)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Kereta Taip Daily/14 hour

Suzuki APV ( 7seat ) Rp 425,000

Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 425,000

Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000


Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.


CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
telefon office : +62 8888 9177 00
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

Boy Laksamana said...

Salam. buat blazer di kedai mana? kualiti ok? ada tips? pls pm at boylaksamana85@gmail.com

tony transport bandung said...

Salam,
Jom pegi bandung murah jer 199rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage, Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*minimum 6 pax *not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

Mohd Tony
Whatapps / call / sms : +62 858 6137 8328 (fast response)
Email : Tonytransportbandung@gmail.com

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung.. ^_^
Wassalam..Wr.Wb..

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung.. ^_^
Wassalam..Wr.Wb..

PRAWIRA TOUR BANDUNG said...

Greeting Mr , and Ms. We are Irdi City tour Bandung , I would like to offer you our service. We have some itenerary that would be Interesting to run in our beloved city Bandung, so here we'll show you


-Kawah Putih
-Tangkuban Perahu
-Floating Market
-Kampung Gajah
-Saung Angklung Udjo
-Taman Bunga Begonia
-Dulang Resort
-Dusun Bambu
-and many more...

So , What are you waiting for ? take your holiday and go to Bandung city with Irdi City tour Bandung,...we'll guarantee you have a good service and cheap prize..

Contact Person :
Mobile Phone : +6285718520314
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati