Friday, September 13, 2013

My 3rd trimester~

salam alaik..

1st of all sorry sebab dah almost 2 bulan bersalin baru sempat nak update pasal 3rd trimester.. haha. like seriously imma dead malas update blog.. tambah pulak baby tak suka tidur. lagi lah payah nak menulis.. dan oleh kerana banyak rakan2 seperjuangan KUIS yg kahwin kemudian pregnant yg memerlukan rujukan, maka aku yg malas ni terpaksa merajinkan juga diri ini. Dan banyak request suruh share my own experience. sebab lain org lain pengalaman kan.. So, here i am..

Wajah2 3rd trimester. Dah sarat tapi jalan tetap jalan! hahaha

Bismillah, sepanjang 3rd trimester saya yg lalu alhamdulillah.. dah jarang muntah2. Muntah bila lapar je. haha.. dan yg pasti sakit2 masa 3rd trimester ni tak boleh kalah rasa masa bersalin.. macam biasa, perkara yg normal berlaku masa 3rd trimester ialah :

1. Pedih ulu hati/ Heartburn :


Apa itu heartburn n apa causes nya boleh rujuk sini.. HEARTBURN.. Serius cakap ini yang palinggggg suffer.. i hate the most sbb tak boleh buat apa2 utk kurgkan melainkan sob baa rooo. Kadang2 malam2 mencucuk sampai terpaksa meringkuk tahan sakit sbb tak sampai hati nak kejut suami bangun tidur (masa akhir2 tu dia salu balik lewat sangat).. Tapi bila tak tahan sangat, memang akan kejut suami suruh urutkan dada n belakang bdn. Basically cara nak elakkan pedih ulu hati ialah kurangkan makan makanan yg pedas, jgn mkn lambat, elakkan makan lewat malam (sebelum tidur), jangan baring sejurus slps makan dll. Masa ni ada subsc ubat dari doktor (adik beradik gaviscon) tapi still tak lega. ia nya akan lega lebih kurang 5 minit selepas sabar & urut2. haha..

2. Sakit Pinggang :
perghhh ini lagi 1 hal.. maybe sebab baby dah besar.. dia nak betulkan posisi bak kata tukang urut kampung yg sy selalu pergi.. masa 3rd trimester mmg tak boleh langsung tidur atas lantai macam masa zaman anak dara.. konon2 nak sejuk tidur atas simen, nak rasa diurut2 tidur atas tikar kayu/buluh. masa 3rd trimester kalau baring dekat permukaan yg mcm sy sebut tadi.. mmg takkan bangun.. sebab mcm rasa kena tarik atas lantai.. macam biasa.. i need my husband/ adik/ my ummi to tarik me.. haha.. so utk elakkan sakit pinggang mohon utk tidur hanya di tilam yg empuk!

3. Sakit punggung :
ini lagi satu.. my biggest prob! masa preggi punggung saya jadi besar. takpe, nak keluarkan baby kan.. harus lah besar.. biar punggung besar dari kena caeser (ayat pasrah sdpkan hati).. hahaha.. masa 3rd trimester ni.. punggungku yg membesar dgn jayanya ini amatlah sakit.. hari2 kena urut.. biasa lah, 1st pregnancy haruslah manja2 dgn suami.. kui3.. tapi seriously kalau tanya mana2 ibu2 pun they will say so.. i love to ask my brother yg tangan mcm besi tu tumbuk my punggung.. tapi org tua2 kata masa pregnant jgn pukul2 punggung sbb effect baby.. ye ke betul tu wallahua'lam. tapi used to ask every bosy halal n near to me to urut my punggung.. sebab dah sakit sangat.. esp bila lepas driving.. sakit dia mangaiiii.. so, ubat sakit punggung ni bak kata org tua2, jgn pakai seluar ketat2, jangan menunduk banyak sgt..

4. Keputihan :
masa 3rd trimester my discharge was like perghhh banyak gila.. saya ni gelabah siap set appointment baru sbb takut kuman ke apa ke.. sekali mmg btul gerak hati ni.. saya kena kencing kotor. oleh krn dh 3rd trimester sy disiplin habiskan ubat.. so, next week follow up alhamdulillah dah tak kencing kotor. cara nak elak kencing kotor ni kata Gynae saya ialah banyakkan minum air kosong, jgn biarkan seluar dalam basah/ lembap, rebus seluar dalam yg lama atau beli seluar dalam yg baru, tukar panty liner every 2 hours & cuci kering the one below after pee ^_^

5. Contraction :
Dah 3rd trimester of course lah merasa contraction. awal2 tu kita panggil Braxton Hicks Contraction. Rasa dia macam perut mengeras 2 minit dan kita rasa senakdi bahagian perut n stop segala kerja seketika.. Ianya normal berlaku. So, sy tak ingat sgt berapa kerap contractionnya. yg pasti tak boleh kalah contraction dalam labour room.. which is 5 minit sekali or less.. rasa dia subahanallah alhamdulillah allahuakbar semua ada! sakit sampai saya paut besi katil tu sampai basah dek peluh.. pasal contraction dalam labour room akan di ceritakan dalam next entry :)

i used to do this kind of exercise setiap kali contraction. i felt so release after that


6. Renjatan di bahagian peranakkan :
rasa dia macam ada tumbukan sebesar penumbuk dari dalam perut.. kekadang rasa macam current dekat tempat baby nak keluar tu.. rasa dia aduh.. kekadang bila ada rse geli2 dkt bawah tu dh blh agak kejap lg mesti kena current/ tumbuk then cepat2 kemut sbb seriau rasa dia.. haha.. usually kena mcm ni masa tgh syok2 mandi. salu jerit dlm tandas kalau terkena cmni.. mcm bese, my hubby ingat dah nak bersalin.. beriya ketuk pintu tanya "syg ok ke?!".. Kekadang tgh jalan pun kena.. bila kena hentak tu rasa mcm hilang keupayaan kaki utk berdiri dalam masa sesaat.. mcm nk jatuh pun ada.. cepat2 grab apa dkt tepi utk berpaut.. i told my ummi that i used to kemut2 sbb sakit n tkut.. then umi kata itu slh satu contraction.. baby dah dekat bawah.. nak engage, nak masuk saluran. so cara nya kalau kena macam ni ialah, pergi dekat dinding.. mengadap ke dinding, dua2 tangan letak di dinding dan kaki buat kuda2.. kemudian gerakkan punggung ke kiri dan ke kanan.. do it every time kena.. insyaAllah akan release sikit demi sikit & baby makin bawah n ke bawah.. lagi salu boleh juga letak tangan tepi katil n buat kekuda.. naik n turunkan peha.. means up n down.. bg pressure pada ari2 n abdomen. susah nak explain. i learn it from natural birth program. belajar dari gugel pun boleh :)

7. Letih, lesu :
macam biasa. tak namanya mengandung kalau tak lesu.. masa sy 3rd trimester ni dh cuti sem.. jadi faham2 jelah.. ada kereta pulak tu, tmbh pulak suami kerja & kita cuti, apa lagi mmg kena lenjan dgn mak sendiri.. Ayat common "alaaaa tolong la buat itu ini.. umi dlu mengandung n beranak 6 org ok je.. jgn manja sangat".. seriuosly masa ni saya masih driving sampai lah ke week 40 dimana saya sendiri dapat rasa badan dah tak larat.. nak naik tangga kena ada suami pimpin n tolak. hee.. dan masa ni kan dh week 40.. takut pun ada dan suami pun mcm dah bagi signal suruh stop keluar sorg2. so, oleh kerana sy ni jenis tak boleh duduk diam. mesti buat something.. saya slow2 jahit langsir eyelet for my new bedroom (masa tu pindah bilik dpn dkt rumah mertua ni yg lagi besar dan selesa).. dah siap langsir saya jahit bantal kepala n bantal peluk kekabu utk baby. rezeki mak mertua bawa balik banyak gile kekabu dari kampung dan akhir sekali saya jahit felt pada kain bedung.. Pendek kata masa mengandung saya rajin menjahit.. daripada tak pernah pegang mesin jahit sampai hari2 pegang mesin jahit.. hehe.. sebelum ni jahit basic2 je.. mungkin aura kot. dah jadi isteri n ibu.. kita sendiri akan improve diri kita.. nak bagi yg terbaik utk yg tersayang. mungkin org luar tak nmpk.. yg nmpk tmn sekatil sebilik kita lah kan :)


basically masa 3rd trimester ni semua keperluan baju, mandi baby n ibu semua dah ready.. breastpump, katil baby pun dah beli.. saya beli apa yg perlu sahaja. cuma car seat, stroller, carrier je belum beli sebab dalam hari mana ada berjalan sangat. hee. brg2 keperluan hosp pun dah letak dlm bonet kereta hubby.. nak tau sebab apa? sebab masa 3rd trimester ni sy byk gleeee berjalan.. sebab nk bagi senang bersalin katanya.. kui3. tp sbb sbnrnya nak jalan puas2 hilang gian nnti kena perap dalam hari..

Tips diakhir2 or sebelum kehamilan :

1. Urutan perineum :


Urutan ni sangat penting! i bought Tanamera VCO n dari 36 weeks saya dah mula suruh suami buatkan urutan perineum.. kalau nak tau cara sila gugel or buka link ni :  URUTAN PERINEUM. banyak kebaikkan dia. antaranya nak kurangkan koyak/ kena gunting semasa bersalin, melembutkan area tu supaya laluan mudah buka dll.. masa mula2 buat rasa dia sakit sedikit.. dah towards the end, laluan tu jd besar skit.. rasa dia pun akan kurang sakit.. masa ni jenuh pujuk hubby utk buat sebab dia seriau n takut. my husband ni takut darah, takut dgr org jerit dlm hosp.. kalau bab2 sakit ni semua dia takut. saya selalu pasang youtube "natural birth" n suruh tengok sama2. mati2 dia tak nak n tekup muka n telinga dgn bantal sbb takut.. haha. only my husband ok ;D

2. Kurangkan tidur dan banyakkan berjalan :

 
Kiri : Dah sarat2 still boleh bawa anak2 sedara pusing d whole Zoo Negara
kanan : bawa anak2 sedara swimming @ Pusat Akuatik Shah Alam

jaga budak 2 orang ni bukan kerja mudah. Dah la aktif mangaiiii. Dengan perut sdiri tgh boyot. Tapi what to do. I love kids!

saya masa 3rd trimester ni mcm awal2 sy ckp sy banyak buat kerja. Antaranya jahit langsir (blk tidur sy ni ada 4 buah tgkp.. so sy jahit 11 keping kain bidang 60. imagine banyak mana sy jahit masa ni), lepas tu jahit bantal baby n jahit felt pada bedung.. kemudian drive ke sana sini. tolong uruskan perihal sekolah adik2. pergi bayar bil api air rumah mak. Dan bila dah minggu ke 40 saya masih tak bersalin, saya iron kesemua baju kerja suami sampai habis penuh wardrobe (preparation takut nanti dlm pantang dh sibuk handle saya tak de siapa iron bju dia) & saya iron semua jubah2 abaya2 saya pastu syok sdiri tgk almari penuhhhh dgn baju cantik (motif? sakit jiwa. haha. pdhl bukan pakai pun sbb lepas bersalin pakai kain batik. haha!).. kemudian saya cuci tandas.. berus setiap ruang yang ada. tak cukup lagi saya balik rumah mak saya since bibik kaw2 punya timing blh benti masa saya nak bersalin.. huuuu.. pasrah... sapu, mop lantai, cuci tandas lagi n banyak lagi.. masa ni siap kena tarik dgn suami sbb byk sgt buat kerja.. dia takut bahaya pd baby.. pendek kata masa hujung2 ni saya buat banyakkk gila kerja. habis kena lenjan.. mertua saya tak lenjan.. kena lenjan dgn mak sdiri.. huhu. ayat common ummi ialah "Alaaa umi dlu beranak 6 ok je. hidup je semua". haha.. seee how 'cool' my mother is ;D

Kiri : Syukur punya suami boleh tolong2 kita sikit2 jahit langsir
Kanan : project kain bedung with felt

3. Pack barangan ke hosp :

i bought this cute bakul for my lil baby.. i put it in hubby's car seawal 36 weeks. supaya nanti bila dah bersalin n discharge boleh ltk baby dlm ni. Dalam kereta agak sakit nak pangku anak sebab 'bawah' masih bengkak n super sakit.

saya suggest kan seawal minggu ke 36 dah prepare bag n letak dlm bonet kete suami. utk kecemasan. sebab ada org yg bersalin awal ada yg lmbt.. 37 weeks tu dh kira full term n boleh deliver any time. mana lah tahu hujung2 tu nak pegi jejalan terberanak dlm kereta.. so better letak siap2 barang baby n ibu utk ke hosp dlm bonet kereta. tak perlu banyak.. utk brgn ibu cukup sekadar charger hp, tudung sarung, pad, towel, toiletries, minyak panas, stokin, seluar dalam 3 helai & baju nak pakai masa balik. usually kalau bersalin normal warded 1 malam je. just like me ^_^ alhamdulillah.. barangan anak pun sama.. sebab dah ada baju hosp utk baby dan juga ibu.. just bawak sepasang baju utk balik, towel, wet tissue, barut, kain bedung, mitten, booties, selimut, toiletries n pampers sikit (tu pun salu ada freegift, ada pampers n toiletries. kkdg xgne pun yg kita bawa tu), dan jangan lupa buku merah, ic ibu.. (saya bersalin di PPUM. ini sahaja yg sy bwk). kalau rasa nak gelabah beriya2 boleh la gugel apa accessories nk bwk. tapi later akan rasa menyesal bwk banyak2 g hosp nanti bawa blk sbb tak guna. hihi.. 

lastly jangan lupa makan puas2! hahaha.. ABC, cendol, seafood, aiskrim itu semua wajibbbbbbbbbb!
alhamdulillah sebelum bersalin sempat makan steamboat puas2.. haha

apa lagi nak tulis ya?? hmmmm.. banyak lagi nak share sebenarnya.. tapi oleh kerana lambat sangat update jadi lupa dah apa nak tulis.. apa2 pun sy hutang post2 berikut :
1. pengalaman bersalin di PPUM
2. cukur rambut baby
3. pengalaman dalam pantang
4. Stroller pilihan
5. world of breastfeeding

dan lastly nantikan
6.my personal pre loved item. im gonna sell all my beautiful dress yg xboleh alter utk menyusu. mostly ada beads, lace yg menghalang saya utk alter.. so im going to sell it at low price insyaAllah. Ada yg dah guna n ada yg tak pernah guna.. so stay tuned

list bukan main banyak.. tgk lah bila blh kodho'. my lil boy suka mengacau. he loves gadget, cam either lappy dan dia tak suka tidur.. itu masalah nya adehhhh..  insyaAllah akan habiskan menulis dlm masa terdekat.

till we meet again..
Assalamualaikum semua =)

2 comments:

Edith Domschy said...

Hello Aisyah,

Saya terjumpa blog anda dimana kamu bercakap tentang Gaviscon dalam post kamu mengenai pedih ulu hati kamu mengalami masa kehamilan anda.

Saya rasa post anda memang bagus kerana anda berkongsi pengalaman anda dengan pengikut-pengikut blog anda, dan menunjukkan bahawa anda adalah salah satu daripada banyak wanita-wanita yang mengalami isu ini.

Banyak wanita hamil yang mengalami simptom pedih ulu hati yang sama seperti anda, terutamanya di trimester ketiga dan keempat kehamilam. Blogger ini juga mengalami isu yang sama dengan anda, dan ada banyak tips bagus yang kamu boleh ikuti untuk mengelak isu pedih ulu hati: Joy ‘N’ Escapade – How to get rid of heartburn and indigestion during pregnancy

Gaviscon adalah salah satu antacid yang anda boleh guna semasa mengandung, dan ia adalah selamat.

Saya bekerja untuk Agensi Digital Lion & Lion, dan kami sedang bekerja bersama-sama dengan Gaviscon dalam usaha untuk memberitahu orang ramai tentang penggunaan Gaviscon, memberikan tips tentang bagaima untuk mengelakkan pedih ulu hati dan sneak, dan juga bagaimana untuk mempunyai kehidupan yang lebih sihat.

Saya ingin tanya jika anda boleh tolong menghubungkan perkataan “Gaviscon” kepada laman web Gaviscon Malaysia?

Sekian, terima kasih.

Yang benar,
Edith
Lion&Lion
edith@lionandlion.com

Edith Domschy said...

Hello Aisyah,

Saya ingin tahu jika anda menerima email dari saya, dan jika anda minat untuk membantu kami dengan memberikan informasi kepada pengikut-pengikut anda mengenai isu pedih ulu hati dan gastrik.

Seperti yang saya nyatakan tempoh hari, proses menambahkan link ini 'Gaviscon' amat mudah sahaja. Jika anda memerlukan bantuan, sila bagi tahu saya dan saya gembira untuk membantu anda!

Proses ini amat mudah dan anda boleh membantu banyak orang.

Saya menunggu balasan anda.

Yang benar,
Edith
edith@lionandlion.com